Indexeringskriget

Google News indexerar nyhetsartiklar från tidningar över hela världen. Dessa publiceras sedan med en kort ingress för artikeln och en djuplänk till den samma. Oftast är ingressen bara en rad dessutom så man kan inte påstå att det är någon stöld av material som representanter för tidningarna vill göra gällande. Det är det alltså en massa bråk om denna indexering och en ny variation av begränsning som tidningarna vill att sökmotorerna inför - utan att diskutera saken med sökmotorbolagen!

Problemet, ur tidningarnas perspektiv är att besökarna bara läser enskilda artiklar och inte klickar runt på massa blajsidor innan artikeln vilket får effekten färre klicka och därmed mindre inkomster. Det finns också en risk att trogna besökare hittar nya tidningar, istället för att klicka på ett bokmärke i browsern till DN.se och läsa alla artiklar där, använder man Google News eller någon annan aggregator och hittar artiklar från alla möjliga tidningar.

Sedan långt tillbaka kan man begränsa vilka sidor som sökmotorer indexerar med en fil som heter robots.txt. Men detta löser inte tidningarnas problem med “förlorade” klick. De flesta tidningar fungerar som portaler och har bra mycket mer än artiklar. Om användaren inte exponeras för dessa andra saker typ genom en startsida så tappar man klick.

I denna fajt tror jag att det är tidningarna som får ändra sig. Tidningarna får ändra sitt format och både publicerar artiklar och teasers till andra saker på samma sida och hoppas att de får fler klick den vägen. Det är lite naivt att tro att tidningarna ska kunna styra hur andra företag och personer refererar till dem. Vad gäller de nya ACAP reglerna så är det inte bara text som påverkas utan även färger och layout ska kunna kontrolleras. Detta innebär att om Google skulle indexer några vanliga svenska tidningar så skulle vi ha resultatsida med blandad Aftonbladet, DN, Expressen och GP layout/färger. Sjukt jobbigt alltså.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0